عسل مایعی شیرین و با ارزشی است که توسط زنبورعسل تولید میشود. زنبورها، عسل را از گیاهان و گلها (شهد گلها) از راه بالاآوری، فعالیت آنزیمی و تبخیر آب تولید میکنند.
زنبورها, عسل را در ساختارهایی از جنس موم به نام کندو ذخیره میکنند. عسلی که توسط زنبورهای عسل تولید میشود به دلیل تولید جهانی و تجاری سازی آن، بیشترین شهرت را دارد. عسل از کلونیهای زنبورهای وحشی یا از کندوهای زنبورهای اهلی جمعآوری میشود، که به این فعالیت زنبورداری گفته میشود.
میزان کالری عسل حدود ۳۲۵ کیلو کالری انرژی در هر ۱۰۰ گرم است. عسل به لحاظ داشتن برخی مواد تخمیری در تبادلات غذایی و کمک به هضم غذا بالاترین مرتبه را در میان غذاها دارد.
عسل به سختی فاسد میشود.
عسل با گذشت زمان خودبخود شکرک میزند و این یک فرایند طبیعی است..
پیشینه عسل:
پیشینه کاربرد عسل در مصر دستکم به ۲۲۰۰ تا ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح میرسد مصریان قدیم از عسل دستکم به صورت ۹۰۰ فراورده بهره میبردهاند.
یونانیان باستان تصور میکردند که خدایان چون خوراک بهشتی میخوردند فناناپذیر و ابدی گشتهاند آنها ایمان داشتند که عسل یکی از اجزای مهم این خوراک بهشتی است.
ابوعلی سینا ۱۰۰۰ سال پیش در کتاب قانون خود نسخههای زیادی بر پایه عسل و موم آن تجویز کردهاست
بقراط پدر پزشکی و بنیانگذار طب یونان ۲۵۰۰ سال پیش در مورد عسل چنین گفتهاست: هر دارویی از مواد غذایی درست میشود و متعاقب آن هر غذایی نیز جانشین دارو میگردد، عسل پاسخگوی این دو شرط است
موریس مترلینک در مورد عسل گفته: همین امروز اگر زنبور عسل از بین برود هزاران نوع از گیاهان از بین خواهد رفت و از کجا معلوم که تمدن، از بین نرود.